Berhitu PianoserviceGecertificeerd_pianostemmer.htmlshapeimage_1_link_0
 

Tips!


Mijn pianostemmer komt langs, wat kan ik doen en wat niet?


Stilte is gewenst, muisstil hoeft niet. U kunt gerust uw dingetjes rondom de stemmer doen zonder dat u onzeker wordt of het hinderlijk is. Er zijn een aantal dingen die door een stemmer als niet prettig worden ervaren tijdens zijn bezoek, denk aan: stofzuigen, een afwasje doen, de tv aanzetten, blender, muziek of. Ook is het fijn als er geen spullen meer op de piano staan bij aankomst, zo hoeft de stemmer niet uw waardevolle spullen te verplaatsen en kan hij zich alleen richten op de piano.


Luchtvochtigheid


Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in huis zo constant mogelijk te houden.

In de winter is de lucht vaak droger in huis omdat de verwarming aanstaat. Hierdoor krimpt het hout, met als gevolg dat de spanning van de snaren minder wordt en het instrument ontstemd. In de zomer is de lucht vochtiger. Hierdoor zet hout uit met als gevolg dat spanning op de snaren weer toeneemt en ook weer ontstemd. Als de luchtvochtigheid zo constant mogelijk wordt gehouden, zal het instrument minder snel ontstemmen. De ideale luchtvochtigheid is tussen de 45% en 60%. Dit kunt u meten met een hygrometer.Waar kan mijn instrument het beste staan?


Kijk eens kritisch naar de plek waar uw instrument staat.

Staat deze bijvoorbeeld tegen een buitenmuur of voor het raam? Vlakbij de verwarming?

De ideale locatie is in veel woningen bij een binnenmuur. Vlakbij de verwarming wordt het hout te droog, bij een raam kan uw instrument door het zonlicht verkleuren, etc.Toonhoogte 440 Hz


Om het samen musiceren mogelijk te maken is er internationaal afgesproken, dat instrumenten zoals de piano worden gestemd op concerthoogte 440Hz. Wanneer dit niet mogelijk blijkt, bijvoorbeeld omdat de piano langdurig niet is gestemd, zal de pianostemmer overleggen wat de beste optie is. Het kan daarbij nodig zijn om de piano “op te trekken” zodat deze in 2 a 3 stembeurten op de juiste hoogte staat.  Mocht dit nodig blijken dan gebeurt dit uiteraard altijd in overleg.Wees zuinig op uw instrument


Een piano of vleugel is in veel huizen een groot instrument dat relatief veel ruimte inneemt. De verleiding is dan ook groot, om piano’s te gebruiken als meubelstuk en hier nog het één en ander op te zetten. Ondanks dat dit natuurlijk wel gezellig staat is het voor het instrument zelf niet bevorderlijk. Belangrijk is in ieder geval géén bloemen, planten en drankjes op de piano te zetten.

Wanneer er namelijk vocht in de piano komt, kunnen de gevolgen zeer groot en kostbaar zijn. Iets als een fotolijstje op de piano kan natuurlijk wel, maar pas wel op voor krassen op de piano en voor ongewenste trillingen die spullen op de piano kunnen veroorzaken.


Waarom is stemmen nodig?


Een piano of vleugel ontstemd voornamelijk door de grote schommelingen in de luchtvochtigheid. Deze kan in veel woningen schommelen tussen de 70% (zomer) en de 30% (winter). Doordat een piano of vleugel voornamelijk uit hout bestaat zal het hout in de zomer uitzetten en in de winter weer krimpen. Door deze bewegingen raakt de piano en vleugel ontstemd.


Wanneer een piano lang niet is gestemd zal de spanning op de snaren afnemen waardoor ook de toonhoogte daalt. Wilt u samenspelen met bijvoorbeeld een CD of een ander instrument, dan is het noodzakelijk dat uw piano of vleugel op de juiste toonhoogte van 440 Hz staat. Ook om deze reden is het belangrijk uw instrument regelmatig te laten stemmen. U zal verschil in toon gaan horen als er lang niet wordt gestemd.


Speelt u niet en heeft u wel een piano?


Ook dan raden wij zeker een jaarlijkse stemming aan. Mocht u de piano langer dan dat niet hebben laten stemmen, dan komt het zo goed als altijd voor dat de piano 2 of 3x achter elkaar gestemd moet worden omdat de spanning van de snaren af is en deze na 1x stemmen niet op de gewenste spanning blijven staan. Het is dan ook niet kosten besparend als u de piano langer dan een jaar niet laat stemmen. Wees zuinig op uw instrument.

© Copyright Stephen Berhitu  Interessante links

Pianostemmer in Woerden | Houten | Leidsche Rijn | Gouda | Zaandam | Hilversum

Vast stemtarief 75,-